CAN PUIG I CADAFALCH JA ÉS DE LA VILA!

El passat divendres, 21 de setembre, es va fer l’acte de presentació oficial de la titularitat municipal de la casa Puig i Cadafalch.

L’acte va comptar amb els parlaments de l’alcalde de la vila, el Sr. Ferran Armengol, la Sra. Angels Torras, Directora de Serveis Territorials del Barcelona del Departament de Cultura de la Generalitat, el Sr. Enric Subiñà, president del Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell i el Sr. Oriol Bassa, president de Natura.

Hi van assistir molt vilatans i gents de la rodalia amb l’al·licient de poder entrar al jardí de la casa i voltar pels seus racons. Es el primer pas ja que la visita interior no es podrà fer fins que es facin les obres de consolidació, que començaran aquest any mercès a un ajut de la Caixa de Pensions.

Foto: Francesc Navarro
Foto: Francesc Navarro

Parlament del Sr. Enric Subiñà, President del CEA.

Sr. Alcalde, Sra. Directora de Serveis Territorials de la Generalitat, regidors i regidores d’Argentona, regidora d’Urbanisme de l’ajuntament de Mataró, membres del Consell del Patrimoni, entitats i públic en general.

Avui ens hem reunit per celebrar la titularitat pública de can Puig i Cadafalch. No tenim cap mena de dubte que aquest casal és, conjuntament  amb el conjunt parroquial, el monument arquitectònic més important del nucli urbà d’Argentona. Fent memòria recordarem que el desencadenant final es va iniciar el gener de 2010 quan unes ventades van produir importants desperfectes, cedint alguns “merlets” de rajola de la part superior de l’edifici. Aleshores el Centre d’Estudis Argentonins i l’Entitat Natura es van mobilitzar denunciant el fet a la Generalitat i fent-ne ressó a la premsa nacional. Però la nostra entitat feia temps que reclamava atenció sobre el mal estat del casal. Concretament el 2007 ja insistíem a l’actual alcalde, aleshores regidor de Cultura i Patrimoni d’Argentona, que calia un informe dels tècnics per conèixer l’estat de l’edifici. I l’octubre del 2008 es va demanar per escrit a l’alcalde un informe de l’estat, el qual va arribar de mans de la Generalitat aquell mateix any deixant clar que “l’estat de conservació era deficient i que requeria, per tant, d’una intervenció de restauració que garantís la seva salvaguarda i perdurabilitat”.

La poca sensibilitat de la Sra. Núria Riera, besnéta de l’arquitecte i propietària del casal, feia difícil que es posés remei a aquella situació. Després de molta pressió per part de les entitats i de l’ajuntament a la Generalitat, vam aconseguir que requerissin a la propietat de fer aquestes obres, i com que continuava fent oïdes sordes, li van posar una multa coercitiva per intentar que reaccionés. La manifestació que va convocar el Centre d’Estudis Argentonins i Natura el març de l’any passat, a la qual es van adherir nombroses entitats i tots els partits amb representació a l’ajuntament d’Argentona, fou tot un èxit de participació, i marcà un abans i un després del futur de can Puig i Cadafalch. Després d’aquella manifestació els fets es van començar a precipitar i es va arribar a aquest desenllaç, és a dir, a la demanda d’expropiació per part de la propietat.

Pensem que haver aconseguit que can Puig i Cadafalch sigui del poble és un dels fets més importants que han passat a la vila els darrers anys. Aquest casal, un cop restaurat, ha de ser un dels revulsius de la vila, on des del sector cultural s’ha d’atreure visitants que alhora generin negoci pel poble. Malgrat el mal moment econòmic actual aquesta adquisició ha estat un bon negoci, i a la llarga tots ens n’adonarem, i per tant aplaudim que s’hagi arribat a aquest desenllaç. Ens hagués agradat que totes les forces polítiques de l’ajuntament haguessin donat suport explícit a aquesta expropiació en el Ple Municipal tal i com ho van fer a la manifestació. Creiem que ara és el moment d’anar tots a una i afavorir, sense posar pals a les rodes, a que el govern pugui anar destinant diners per recuperar l’edifici, evidentment amb el tempus que el moment econòmic permeti. Per això ens felicitem per aquesta partida econòmica que ha anunciat el Sr. alcalde permeti iniciar la consolidació del casal, que esperem que comenci aquest mateix any. I demanem que la promesa econòmica del Sr. Sánchez Llibre, explicitada personalment en la seva visita a Argentona durant la darrera campanya electoral, es concreti el més aviat possible i permeti iniciar-ne la restauració.

Destaquem i agraïm la presència política de l’ajuntament de Mataró ja que creiem que s’ha d’intensificar la col·laboració entre els dos ajuntaments per tal de donar a conèixer l’important figura d’en Puig i Cadafalch, mataroní que estiuejava a Argentona, i també de l’important patrimoni modernista que compartim les dues poblacions. Per finalitzar un darrer desig: que en un futur no molt llunyà el Centre d’Estudis Argentonins pugui tenir com a seu de l’entitat un espai a can Puig i Cadafalch.

Moltes gràcies a tots i totes!

Leave a Comment