Font del Ferro

La Font de Ferro o Ballot.

dsc_4093

També coneguda per la font de Dalt. l’aigua va ser descoberta a l’any 1861 i per acostar-la als estiuejants, es va canalitzar fins la font d’en Pau (Al torrent de la Salut), al costat de l’Hotel Solé i que més tard (1923) va ser reemplaçada per l’actual font del mig. La font del Ferro, va esdevenir una competidora de la font Picant i la seva aigua també bicarbonatada, portava a més ferro que era molt útil per combatre les anèmies i era administrada pel mateix metge del balneari Prats, finalment a les darreries del segle XIX es va fer una caseta senzilla que seria reemplaçada per l’actual als anys 30 del segle XX i restaurada pel Grup de Fons durant els anys 1994-1996, després d’una acurada neteja de l’entorn i una rehabilitació de la caseta, es va decidir no fer la teulada, ja que la font quedaria oberta. Actualment la deu és d’aigua amb gas natural.

La Font del Mig.
Aquesta font, es va inaugurar a l’any 1923 i va substituir la font d’en Pau, molt visitada pels estiuejants i persones que venien a fer cures amb les aigües. Aquestes fonts es varen crear per acostar l’aigua al poble, encara que aquí també se n’hi va trobar, encara que sense propietats medicinals i van bastir una mina, amb un safareig, creant un entorn agradable, envoltat de natura i amb moltes possibilitats de fer trobades i ballades de sardanes al seu voltant, amb una mena servei de bar i tot. A finals del segle XX, i després de dècades d’abandó, l’Ajuntament adquireix l’espai, encara que més reduït, sense els arbres ni mina ni safareig s’ha convertit en un lloc ideal per fer berenades i festes infantils. Actualment la caseta està sense teulada, pendent d’un arranjament de tota la fusta. L’aigua que raja a la font de l’entorn prové de la xarxa pública.

dsc_6006

Leave a Comment